Meny
Karies er en svært vanlig og kjent tannsykdom. Ubehandlet karies kan føre til store plager, og i verste fall kan du miste tannen. Uansett er dette en kostbar behandling.
I munnen vår finnes det ca. 1000 forskjellige bakteriearter, og alle har sine ulike roller og egenskaper. Noen av disse bakteriene fester seg til tennenes overflate og danner etter hvert bakteriebelegg, også kalt plakk. I plakket danner disse bakteriene en syre ved hjelp av sukker fra mat og drikke. Dersom man ikke fjerner plakket regelmessig, vil denne syren begynne og løse opp det ytterste laget på tannen, som er emaljen. Gradvis dannes det et kariesangrep/hull i tannen (Petersen, 2017).
(Staxrud, 2021)
Har du spørsmål i forbindelse med behandling av karies eller ønsker informasjon om risikofaktorer, er du hjertelig velkommen til å kontakte oss!
Petersen, F (2017) Samtale mellom bakterier, Institutt for oral biologi. Link til kilde
Staxrud, F (2021) Når og hvordan griper vi inn i kariesprosessen?, Tannlegeforeningstidende. Link til kilde
Gingivitt er den vanligste formen for tannkjøttbetennelse, og er noe alle har hatt på et tidspunkt i livet.
Ved gingivitt er det kun tannkjøttet som er involvert, dette betyr at tannbenet er bevart. Gingivitt er en tilstand som gir lite og milde symptomer, og er reversibel. Men gingivitt kan utvikle seg til periodontitt som er en mer alvorlig form for tannkjøttbetennelse. Ved periodontitt er tannbenet også involvert. Har man periodontitt er det tap av ben og støttevev rundt tennene, og i verste fall kan tenner løsne og falle ut. Periodontitt er i motsetning til gingivitt en irreversibel og kronisk støttevevssykdom (European federation of periodontology).
Det er store konsekvenser ved omfattende tanntap både lokalt i munnen og generelt for kroppen. Blant annet gir tap av tyggefunksjon problemer med å spise, vansker med å kommunisere, det er psykisk lastende og sosialt skjemmende, mangelsykdommer kan forekomme pga. nedsatt funksjon i munnen og fordøyelsesproblemer mm. (Preshaw m.fl, 2012).
Våre rådgivere er godt kjent med begge tilstander og kan gi deg forebyggende råd.
European federation of periodontology, Gum diseases explained. Link til kilde
Preshaw P M, m.fl (2012) Periodontitits and diabetes: a two-way relationship, Link til kilde
Syreskader er et økende problem og er svært utbredt. Problemet med syreskader er at det ikke er reversibelt, og kan gi store utfordringer for egen tannhelse (Mulic m.fl, 2018). Sure drikker som brus, energidrikker og juice er lett tilgjengelig og konsumeres i svært stor grad daglig. I Norge ble det solgt over 72 millioner liter energidrikk bare i 2023, og mer enn 560 millioner liter brus (Bryggeri og drikkevareforeningen, 2023).
Men hva er egentlig syreskader? Syreskade på tennene betyr at emaljen er tynn eller svekket fra syre eller sur pH.
Det ytterste laget på en tann er emalje. Dette mineralet beskytter de indre lagene mot ytre påvirkning. Innenfor emaljen har vi dentin, og helt innerst finnes nerven.
Når emaljen på tennene er tynn eller slitt kan man få ising og ubehag ved inntak av varm eller kald mat og drikke. Når emaljen er slitt er den svak og kan lett skades ytterligere. Altså har emaljen en veldig viktig jobb.
Når man snakker om sure drikker, så menes det en drikke som har lav pH, altså sur pH.
Nøytral pH er 7, mens sur pH regnes som under 4.5 på skalaen.
Den kritiske pH-verdi i munnen er 4.5. Det betyr at når pH-verdi blir lavere enn 4.5 begynner tennene å demineraliseres (brytes ned/løses opp).
Sure drikker som brus, juice, energidrikker, øl og vin er alle drikker som har lavere pH enn 4.5. Ved hyppig inntak av sure drikker skaper man et surt miljø i munnen, og emaljen brytes gradvis ned lag for lag.
For tips og råd for å unngå alvorlig grad av syreskader kan du kontakte våre rådgivere.
Mulic, A m.fl (2018), Syrlig drikke etser vekk tannemaljen, Institutt for oral biologi. Link til kilde
Bryggeri og drikkevareforening, 2023. Link til kilde
Det finnes et hav av produkter og hjelpemidler som lover å gi hvitere smil og sterkere tenner. Men hvordan vet vi hvilke produkter vi skal bruke?
Det finnes gode valg man kan ta for å gjøre det beste for egen tannhelse, og ofte vil du få anbefalinger om produkter som er tilpasset dine tenner fra din tannpleier eller tannlege.
Det er fire viktige ting man må tenke på ved valg av hvilke produkter man trenger for å opprettholde god munnhygiene.
Våre rådgivere kan hjelpe deg å velge de riktige produktene. Kontakt oss gjerne for råd og tips til valg av tannhelseprodukter tilpasset deg.
Redusert munnhelse påvirker smaksopplevelsen, tygge- og svelgefunksjonene, smile- og taleevnen, og å uttrykke følelser gjennom ansiktsuttrykk. Mange er ikke klar over at dårlig tannhelse også har betydelig innvirkning på generell helse, inkludert psykisk helse, hjertesykdom, diabetes, feilernæring og mage-/tarmforstyrrelser mm (Tveito, 2022).
Tannhelsepersonell kan oppdage allmennsykdom fordi symptomene ofte kan vise seg i munnen på et tidlig stadium, og dette kan ha stor betydning for videre behandling og prognose.
Munnhelsen kan ha innvirkning på andre kroppsområder og dermed allmennhelsen. Infeksjoner i munnhulen kan spre seg til andre deler av kroppen, som lungene, mage og tarm eller via blodbanene, og i enkelte tilfeller forårsake alvorlige og livstruende infeksjoner (Døving, Handal og Galteland, 2020).
I andre enden kan nedsatt allmennhelse også påvirke munnhelsen ved at symptomer viser seg i munnhulen. Nedsatt funksjon i munnen kan derfor redusere kroppens tilgang til ernæring og forårsake mangelsykdommer eller andre sykdommer. Det er i tillegg godt kjent at enkelte medisiner har bivirkninger som påvirker munnhelsen (Løkken og Skoglund, 2006).
Munnen er inngangsporten til luftveiene og fordøyelsessystemet, den er også inngangen for andre skadelige organismer som finnes utenfor kroppen.
Dermed kan oral helse påvirke andre deler av kroppen via den generelle helsen. For eksempel:
(Helsedirektoratet, 2021)
God kunnskap og bevissthet rundt orale sykdommer og å inneha verktøy til å kunne forebygge tannsykdommer er viktig. Orale sykdommer rammer nesten 3,5 milliarder mennesker over hele verden (Tveito, 2022).
En sunn munn og en sunn kropp går hånd i hånd. Å opprettholde en sunn munn er avgjørende for gode funksjoner og for å opprettholde generell helse og livskvalitet.
Det er aldri for tidlig eller for sent å begynne å ta vare på munnen din!
Tveito, K. (2022, 14. februar). Munnhelse er en del av folkehelsen, Tidsskriftet. Link til kilde
Døving, M., Handal, T. og Galteland, P (2020. 28.april) Bakterielle odontogene infeksjoner, Tidsskriftet. Link til kilde
Løkken, P. og Skoglund, L.A (2006 11.mai) Legemiddelbivirkning i munnhulen, Tidsskriftet. Link til kilde
Helsedirektoratet (2021, 4. oktober) Kunnskapsoppsummering om sammenheng mellom den orale og generelle helse. Link til kilde
Ved odontofobi unngår man all form for tannbehandling. I de verste tilfellene av odontofobi betyr dette at en unngår tannbehandling uansett smerter, utseende, problemer med å spise eller snakke (Norsk forening for odontofobi, 2024).
Den som har odontofobi, kan
Symptomer på odontofobi er høy puls, svetting, munntørrhet og svimmelhet når man er i en situasjon som kan trigge tidligere traumer eller tanker som minner om det.
Kjenner du deg igjen og trenger råd, må du gjerne kontakte oss!
Norsk forening for odontofobi, Pasientinformasjon – odontofobi, 2024. Link kilde.
Når det gjelder rettigheter i tannhelsetjenesten kan det virke noe komplisert og uoversiktlig.
Barn og personer med psykisk utviklingshemming får gratis tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten, mens voksne må i utgangspunktet betale for tannbehandling selv. Men det finnes unntak.
Unge voksne mellom 19 og 26 år har rett til redusert pris på tannbehandling.
Tannregulering kan dekkes fra 40% til 100% med refusjon fra Helfo, men det avhenger av hvilken behandling det er behov for og de fastsatte takstene for tannbehandling.
De fleste voksne må som hovedregel betale for utgiftene til tannbehandling selv. Men selv her finnes det unntak hvor man kan få delvis refusjon fra Helfo.
Det finnes også rettigheter i tannhelsetjenesten som omfatter personer med odontofobi (tannlegeskrekk), eldre som mottar hjemmesykepleie eller er i institusjon, personer med rusmiddelavhengighet eller personer som er i fengsel. Flyktninger og asylsøkere kan og ha rett til dekning av tannlegeutgifter (Helsenorge, 2024).
Vurderer du å få utført tannbehandling i utlandet? Da er det flere ting du må vite om før du reiser. Kontakt oss gjerne for informasjon om tannreiser
Kontakt oss for råd og informasjon om hvem som betaler tannlegeregningen.
Helsenorge (2024, 5.juni), Hvem betaler tannlegeregningen din. Link til kilde
Dårlig ånde, også kalt halitose på fagspråket, er illeluktende pust fra munnen.
Halitose er som regel en konsekvens av dårlig munnhygiene, men kan også være et symptom på andre helserelaterte problemer (Johannessen, 2021).
Som regel kan man redusere eller fjerne dårlig ånde gjennom grundig tannrens og ved å børste tungen, men det finnes tilfeller hvor det kan være nødvendig å oppsøke tannlege eller lege.
Det kan være flere årsaker til halitose, men som regel er det relatert til forhold i munnen. De vanligste årsakene til dette er dårlig tannpuss, infeksjoner i tannkjøttet, eller bakterier på tungen.
Har du vært til tannlege for dette og man fortsatt ikke finner årsaken, kan du oppsøke lege for videre utredning. Dårlig ånde kan noen ganger skyldes sykdom i de øvre luftveiene eller fordøyelsessystemet. (NHI, 2023 og Helsenorge, 2024, Dårlig ånde).
Johannessen, T. (2021 8.desember) Dårlig ånde, Legehandboka. Link til kilde
NHI, dårlig ånde (2023, 27. april). Link til kilde
Helsenorge (2024, 14. juni) Dårlig ånde. Link til kilde
Det er velkjent at ernæring og kosthold har tilknytning til flere helseutfordringer, og spesielt er det svært relevant for tannhelsen.
Sukker er hovedårsaken til karies (hull i tennene), og sure drikker og matvarer er årsak til erosjonsskader (syreskader). Det du spiser har stor innvirkning på tannhelsen, og det er derfor viktig å ha et sunt og variert kosthold (Den norske tannlegeforening, 2021).
Det kan være flere grunner til nedsatt tannhelse, og dårlig kosthold er blant hovedårsakene.
Småspising, tørstedrikking og sukkerinnhold er viktige aspekter å se nærmere på for egen tannhelse.
Bakteriene i munnen lever på sukker, og omdanner sukkeret til syre. Denne syren angriper tannemaljen og over lang tid kan dette føre til karies. For å begrense risikoen for karies er det nødvendig å redusere sukkerinntaket.
Ved småspising gis det konstant næring til disse bakteriene, og det betyr at syreproduksjon fra bakteriene opprettholdes over lengre tid. Dette øker risikoen for karies. Både mengden og hyppighet av sukkerinntak har en avgjørende rolle når det gjelder karies.
Det samme gjelder tørstedrikking. Alle drikker med gode smaker kan potensielt gi syreskader på tennene. De har alle én ting til felles; høyt syreinnhold og ofte inneholder de sukker i tillegg. Hver gang man inntar en syreholdig drikke (brus, juice og energidrikk) vaskes litt av emaljen bort. Emaljen er det ytterste laget på tannen og har en veldig viktig funksjon; å beskytte tannens indre. Når det gjelder syreskader er det to viktige ting å se nærmere på; mengde og frekvens. Å smådrikke hele dagen kan føre til større skader enn ved å kun drikke til måltider. Det er derfor tannlegen alltid råder til å drikke vann som tørstedrikke!
Kontakt oss gjerne om du har spørsmål eller trenger råd.
Den norske tannlegeforening (2021, 17. september). Link til kilde
Våre tannpleiere står klare til å hjelpe deg med små og store spørsmål knyttet til din tannhelse. Logg inn for å få tilgang til vårt eksklusive telefonnummer.
LOGG INNForsikring og tannhelse kan være komplisert, dette vet vi. Vi har derfor samlet flere spørsmål her som forhåpentligvis kan være til hjelp!
Logg inn med Bank-ID for å få tilgang til rådgivningstelefonen. Du kan kontakte oss over telefon innenfor våre åpningstider. Våre rådgivere kan hjelpe deg med spørsmål knyttet til din munnhelse.
Rådgivningstjenesten gjelder for kunder som har forsikring via en gruppeavtale, enten via et forbund, en bedrift eller via et samarbeidende forsikringsselskap.
Vi bidrar med rådgivning innenfor en rekke områder, og vi ønsker å være en god samtalepartner for deg som ønsker å snakke om tannhelse, tannsykdommer og munnhelse. Se oversikt over for hvilke tema vi kan hjelpe med lenger opp på siden.
Vi kan ikke gi sykemeldinger, resepter eller kliniske undersøkelser.
Vi kan ikke anbefale konkrete tannbehandlinger, da dette er noe du må gjøre i samråd med din tannlege. Det vises til våre begrensninger knyttet til denne tjenesten.
Ja, det er trygt å bruke vår rådgivningstjeneste. All informasjon er konfidensiell, og samtalene er underlagt taushetsplikt. Informasjonen vi gir deg er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander og kan ikke erstatte profesjonell diagnostikk og behandling. Søk alltid kontakt med tannlegen eller lege hvis du har akutt behov for behandling.
Tjenesten er gratis for kunder som har forsikring via en gruppeavtale, enten via et forbund, en bedrift eller via et samarbeidende forsikringsselskap.
Nei, du må ikke sende oss tannlegeerklæring eller journal for å kunne bruke denne tjenesten.
Ja, du kan be om rådgivning for barn under 15 år eller barn du er verge for.
Du kan kontakte Kundeservice på telefon 22 83 54 00 eller logge inn med BankID for å få tilgang til vårt telefonnummer.
Vi kan gi råd og veiledning i de fleste tannrelaterte problemstillinger, men det finnes begrensninger knyttet til vår tjeneste: